فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر ایزدی فرد، حمید ابهری، حسین بهرامی صفحات 9-34
    قانون گذار در ماده 652 قانون مدنی، به حاکم اختیار داده است که چنانچه اوضاع و احوال اقتضاء کند برای مقترض مهلت یا اقساط قرار دهد. اگر موضوع قرض اسکناس باشد ممکن است در این مدت، ارزش پول کاهش یابد یا مقرض از منافعی که می-توانست با استفاده از پولش به دست آورد، محروم بماند. در بین اندیشمندان در رابطه با قابل مطالبه بودن کاهش ارزش پول و خسارت تاخیر تادیه اختلاف نظر وجود دارد. به نظر می رسد که در صورت کاهش ارزش پول تحت شرایطی، قدرت خرید تحت ضمان است و از آنجایی که علت تحت ضمان بودن قدرت خرید چیزی جز پرداخت مثل در مال مثلی نیست(ماده 650 ق.م.)، در فرض اعطای مهلت از سوی حاکم نیز قدرت خرید باید در مالی که به عنوان مثل پرداخت می شود، رعایت شود. اما قانون گذار در ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی، پول را به اعتبار ارزش اسمی مثلی دانسته لذا امکان جبران کاهش ارزش پول در فرض ماده 652 ق.م. وجود ندارد. خسارت تاخیر تادیه هم که در واقع مسوولیت نقض عهد است قابل مطالبه نیست چون در مانحن فیه نقض عهدی صورت نگرفته است.
    کلیدواژگان: پول، قرض، اسکناس، ارزش پول، خسارت
  • محمد جعفری هرندی فاطمه جبارزاده صفحات 35-54
    اتانازی از جمله مسائل بحث برانگیز پزشکی در محافل مذهبی و حقوقی دنیا است. این امر در رابطه با بیماران لاعلاج و صعب العلاجی است که قادر به ادامه زندگی نبوده و تقاضای سلب حیات خویش را از پزشک دارند. پس از بررسی پزشکی اتانازی و انواع آن، به تحلیل فقهی و حقوقی این مساله پرداخته شد و با وحدت ملاک از مسائل مشابه فقهی و قانونی بیان گردید که: حکم تکلیفی فعل پزشک در اتانازی یا مرگ از روی ترحم، حرمت است و حرمت یک حکم است و حکم قابل اسقاط نمی باشد که همه فقها بر آن اتفاق نظر داشتند. اما حکم وضعی فعل پزشک در این مساله به جهت احراز قصد کشتن پزشک و یا کادر پزشکی فعل نوعا کشنده، نسبت به بیمار که موجب قتل عمدی است و حکم وضعی در قتل نفس، قصاص می باشد ولی وجود اذن مقتول قبل از قتل موجب شبهه در قتل گردیده و بنابر نظر مشهور فقها، موجب سقوط حق قصاص می شود. در مقابل عده ای از فقها با استناد به قاعده ی «اسقاط ما لم یجب» قائل به عدم سقوط حق قصاص شدند چرا که ایشان بر این نظرند که ابتدا باید حقی ثابت گردد تا اسقاط شود و حق قصاص پس از مرگ ثابت می شود نه قبل از آن.
    کلیدواژگان: اتانازی، قتل، اذن، حکم، پزشک
  • سید محمد صادق طباطبایی، مارال عمویی صفحات 55-72
    با پیشرفت دانش پزشکی و امکان درمان ناباروری از طریق پزشکی مسائل متعدد و پیچیده ای در حوزه های اخلاقی، حقوقی، اجتماعی و دینی مطرح شده است، که می بایست از طرف فقها از یک سو، حقوقدانان و متخصصان علوم اجتماعی از سوی دیگر به آنها پاسخ مناسب داده شود، تا زمینه مناسب جهت وضع و تدوین قوانینی جامع و راهگشا فراهم گردد. یکی از آثار حقوقی کودک ناشی از تلقیح مصنوعی، توارث بین این کودک و صاحبان نطفه است. در این زمینه سوالات متعددی مطرح است از جمله اینکه در تلقیح مصنوعی با اسپرم شوهر و یا اسپرم بیگانه بین چه کسانی رابطه خویشاندی برقرار می شود و بین فرزند و چه کسانی رابطه توارث ایجاد می شود؟ وضعیت توارث کودکانی که نطفه آنها پس از فوت صاحب اسپرم منعقد شده چگونه است؟ آیا باید برای جنین های مذبور همانند جنین ناشی از باروری طبیعی سهم الارث معینی از ترکه مورث کنار گذاشته شود؟ از آنجایی که نسب یکی از موجبات ارث شناخته شده است ارث کودکانی که از طریق تلقیح مصنوعی متولد می شوند، تابع ثبوت یا عدم ثبوت نسب میان طفل و صاحب اسپرم و تخمک است چنانچه رابطه نسبی میان طفل و صاحب اسپرم از یک سو و صاحب تخمک از سوی دیگر، به رسمیت شناخته شود، توارث میان آنها برقرار می شود و برعکس هرگاه رابطه نسبی میان کودک و والدین او برقرار نشود، مساله توارث میان آنها منتفی خواهد بود. در این مقاله تلاش شده است تا با تکیه بر اصول و قواعد کلی فقه و حقوق و نیز بهره گیری از فتاوی فقها و اندیشه های حقوقی برای سوالات فوق پاسخ مناسب ارائه گردد.
    کلیدواژگان: تلقیح مصنوعی، نسب، ارث، شرایط ارث
  • هنگامه غضنفری، سعید خردمندی*، بهاره رضایی پور صفحات 73-88

    در نظام حقوقی بسیاری از کشورها، نسبت به قراردادهای رهنی توجه فراوانی صورت می گیرد. پاره ای از این قراردادهای رهنی، بین اشخاص حقیقی و حقوقی در دفاتر اسناد رسمی، منعقد می گردند. دراین قراردادها، طرف مرتهن پس از اعطای اعتبارات مالی، با انعقاد قرارداد رهنی، ضمانت هایی را از طرف راهن دریافت می نماید تا در هنگام سررسید طلب، در صورت عدم استیفاء بتواند از محل ضمانت های مذکور، در قالب صدور اجرائیه های قانونی، مطالبات خود را وصول نماید. بین قراردادهای فوق الذکر و قراردادهای رهنی که در نظام فقهی و حقوقی کشورمان تعریف شده است، تفاوت ها و شباهت هایی وجود دارد که در این مقاله برآنیم تا به بررسی آنها بپردازیم.

    کلیدواژگان: قراردادهای رهنی، ضمانت های مالی، دفاتر اسناد رسمی، مرتهن، راهن
  • حسینعلی قاسم زاده صفحات 89-110
    حقیقت این است که در میان فقهای متقدم سخن از دخالت عنصر زمان و مکان در صدور احکام، صراحت چندانی نداشته است و اغلب آنان در قالب مصادیق و موضوعات مرتبط با این بحث بدان اشاره ای داشته اند. اما آنچه از بررسی اقوال و مبانی این بزرگان به دست می آید این است که آنان لااقل به اجمال بر توجه به زمان و مکان و تاثیرات آن اتفاق نظر داشته اند.
    کلیدواژگان: زمان، مکان، استنباط احکام، شناخت موضوعات
  • امین گلریز صفحات 111-134
    پاسداری از خون و ارج نهادن به جان انسان ها، همواره مورد توجه دین مبین اسلام است. پرداخت دیه از بیت المال، راهکاری است که در جهت جلوگیری از هدر رفت خون انسان ها و احترام به حیثیت افراد جامعه به-کار گرفته می شود. نکته ی قابل تامل که در این مقاله به بررسی آن پرداخته می شود، این مطلب است که بر اساس برخی روایات، پرداخت دیه از بیت المال با در نظرگرفتن شرایطی، باید برای مسلمین باشد. مهمترین سند در این خصوص، روایتی از حضرت علی(ع) تحت عنوان«لایبطل دم امرء مسلم» است. در مورد پرداخت دیه غیرمسلمان از بیت المال مسلمین، تاکنون قاعده ای خاص در فقه به دست نیامده است. اما با بررسی دقیق تر موضوع و با اتکاء به آیات، روایات و مستنداتی در این خصوص، می توان پرداخت دیه غیرمسلمان از بیت المال مسلمین را تحت شرایطی که در قانون آمده اثبات نمود.
    کلیدواژگان: قاعده لایبطل دم، قاعده لاضرر، نظریه تقصیر، حمایت از بزه دیده
  • معصومه مظاهری، زهرا آل اسحق خویینی صفحات 135-164
    انصاف صرف نظر این که یک قاعده ی فقهی باشد، به دو معنا است: یکی برابری و دیگری حکم وجدان و اخلاق در یک مورد. انصاف با مفاهیم عدالت، استحسان، مصالح مرسله متفاوت است و از مواردی است که وجود آن دارای حسن ذاتی و عدم آن دارای قبح ذاتی است. قاعده ی انصاف را می توان با استناد به آیات، سنت، اعم از روایات و افعال معصومین، و بناء عقلاء به اثبات رساند، همچنین موارد متعددی از کاربرد این قاعده در زندگی معصومین و قضاوت های ایشان به چشم می خورد. تفاوت این قاعده با قاعده ی عدل و انصاف که توسط برخی فقها به کار رفته است، در این است که قاعده ی عدل و انصاف به معنای تنصیف است و کاربرد آن در مورد تقسیم اموالی است که در مورد مالکیت و میزان آن بین دو یا چند نفر، اختلاف وجود دارد اما قاعده ی انصاف که مقصود این تحقیق است، به معنای مدنظر قراردادن شرایط و اوضاع و احوال قضیه و دخیل کردن آنها در دادن رای مقتضی است. انصاف در نظام های حقوقی رومی ژرمنی و کامن لا مفهومی است که از گذشته وارد این نظام ها شده و به معنای رای بر مبنای وجدان قاضی است. در نظام کامن لا انصاف یکی از منابع حقوق به شمار می رود؛ با این حال، انصاف در حقوق ایران به عنوان یک قاعده بیان نشده و برخی حقوقدانان آن را به عنوان یک منبع حقوق که نانوشته است، مطرح نموده اند. از طرفی این مفهوم ویژگی های یک قاعده ی حقوقی را نیز داراست و موارد کاربرد متعددی در حقوق دارد، لذا می تواند یک قاعده ی حقوقی نیز باشد.
    کلیدواژگان: انصاف، قاعده ی فقهی انصاف، قاعده حقوقی انصاف، عدالت، قاعده ی عدل و انصاف
  • سید ابوالقاسم نقیبی، حسین جلیل زاده ماکویی صفحات 165-194
    این پژوهش به بررسی نقش زمان و مکان در اجتهاد می پردازد. نظریه های مختلفی درباره تاثیر زمان و مکان بر احکام شرعی وجود دارد. جهت گیری این پژوهش، بررسی مفهوم زمان و مکان و نقش این دو در اجتهاد و آراء فقی هان است که موجب پویایی فقه در همه زمان ها و مکان ها می گردد. چنین رویکردی اهمیت پرداختن به این موضوع را نشان می دهد. معنای نقش داشتن زمان و مکان در اجتهاد آن نیست که دو عنصر زمان و مکان به عنوان یکی از منابع اجتهاد تلقی شوند، زیرا در فقه سنتی و اجتهاد جواهری که امام خمینی(ره) قائل به آن هستند و از مشایخ سلف به ارث رسیده، عناصر زمان و مکان به عنوان منبع اجتهاد شناخته نشده است. باید توجه داشت که کتاب و سنت به گونه مستقیم در ناحیه احکام شرعی در مقام اجتهاد نقش دارند، اما زمان و مکان مستقیما در مقام اجتهاد در ناحیه مشخص کرده ملاکات احکام و موضوعات و ویژگی های آنها دارای نقش می باشند. از این رو است که موضوعی به دلیل تغییر ملاک و یا ویژگی های آن می تواند در زمانی خاص دارای حکمی بر خلاف حکم اول شود، به دلیل تغییر ملاک و یا ویژگی های آن. بنابراین زمان و مکان بی واسطه در ناحیه ملاک و موضوع و مشخص-کردن آنها نقش دارند نه در ناحیه احکام.
    کلیدواژگان: زمان، مکان، تطور، اجتهاد، استنباط، آراء فقهی، حکم، موضوع، ادله
|
  • Dr. Ali Akbar Izadifard, Dr. Hamid Abhari, Hussein Bahrami Pages 9-34
    The legislator has allowed the governor to give moratorium or installment to the lender based on article 652. If the debt subject be related to the bill, the value of money may decrease. Also, the lender may be deprived from the benefits that could obtain by the use of his money too. There are many different viewpoints among the scholars in relation with being eligible of devaluation and compensation of delayed payment. It seems that devaluation is under the guarantee and purchasing power of money must be respected. But according to article 522, there is no possibility to compensate devaluation. Compensation of delayed payment is not eligible too.
    Keywords: money, debt, bill, money value, compensation
  • Dr.Mohammad Jafari Harandi, Fatemeh Jabarzadeh Pages 35-54
    Euthanasia or death due to compassion is discussed in religious and legal groups of the world as a conservatory medical issue that is concerned with incurable patients who have no ability to live and request death from their physician. This question was analyzed with respect to judicial and lawful studies after medical study of euthanasia. The religious task of physician in euthanasia or death due to compassion is as a revere which is a religious judgment. Such judgments are not terminable because of consensus by all the religious jurisprudents. But religious restraining order of physician's action is murder in this case due to intentional kill by the physician or medical team and it is considered as premeditated murder, so religious restraining order for such actions is retaliation, but permission of murdered person before the murder makes it doubt and according to well known ideas of religious jurisprudents, it waives the retaliation. In return, some of the religious jurisprudents believe that retaliation is not waived pursuant to rule of ESGHATE MA LAM YAJAB (Waiving what is not necessary at present) because at first they believe that the right shall be demonstrated then it may be waived and right of retaliation would be demonstrated after death not before.
    Keywords: euthanasia, murder, judgments, physician
  • Dr. Mohammad Sadiq Tabatabaei, Maral Amoei Pages 55-72
    With the advancement of medical knowledge and the possibility of infertility treatment through medical sciences, different and complex issues and questions have been alleged in the moral, lawful, social and religious areas. They should be answered by jurisconsults and lawyers and sociology scientists to provide suitable background for codifying comprehensive rules. One of the lawful effects of child birth by artificial insemination is inheritance between child and sperm owners. There are many questions in this regard as follows: In artificial insemination with husband 's sperm or sperm of an alien who become relatives? And between the child and which person to be established an inheritance relation? What is the inheritance status of child whose semen coagulated after the death of owner's sperm. Is there any similarity between inheritance of this embryos and ones who born naturally? And etc. The authors explain mentioned questions and indicate there would be inheritance relation based on genealogy relationship.
    Keywords: artificial insemination, genealogy, inheritance, inheritance condition
  • Dr. Hengameh Ghazanfari, Dr. Saeed Kheradmandi, Bahareh Rezaeipour Pages 73-88

    In the lawful system of many countries, it is paid more attention to the mortgage contracts. Some of these contracts include the contracts between lawful and natural persons in notary offices and mortgagees will give some facilities according to some guarantees to pay back them through frustrating position of contract or due of its obligations to mortgagors by administrative legal orders. There are some similarities and differences between these contracts and mortgage contracts in our Islamic lawful and jurisprudence system.

    Keywords: mortgage contracts, financial guarantees, notary officers, mortgagee, mortgagor
  • Dr. Hussein Ali Ghasemzadeh Pages 89-110
    The truth is that pioneer jurisconsults regard the role of time and place in deducting the percepts trivial. They indicated this truth in related issues but there is a consensus among them about the trivial role of time and place.
    Keywords: time, place, percepts inference, recognition issues
  • Amin Golriz Pages 111-134
    Protecting blood & respecting people lives have always been taken into consideration by Islam. Paying mulct from the treasury is a way to prevent men’s blood from being trampled and respected the prestige of people in the society. A point about this article which is examined is that according to some traditions, paying mulct from the treasury, indicating some conditions should be considered for Muslims. The most important document about this case is a tradition from Imam Ali says: " La Yabtelo Dam Amre Moslem." About paying the mulct of a non-Muslim from the Muslim treasury, there is no special rule. But with more attention and reliance on verses, traditions and documentaries about paying the mulct of non-Muslim from the Muslim treasury under some special rules can be proved.
    Keywords: La Yabtelo Dam rule, La Zerar rule, guilt theory, supporting the victim
  • Dr. Masoumeh Mazaheri, Zahra Aal Eshagh Khoeini Pages 135-164
    Equity, regardless of its being a judicial principle, has two meanings: First, equality and second, conscience and morality judgment in one case. It is different from justice, Estehsan and etc. It is one of those cases that their presence make good essence and their absence follow unfavorable essence. The principle of equity can be proven by verses and tradition. Several cases of the practicality of this principle can be seen in the lives and judgments of the Immaculate. The principle of justice and equity has been used by several Jurisconsults but there is difference between equity and justice. Equity is an important concept in Roman and German systems too. In Iran, equity in not a rule and some lawyers indicate it as lawful source.
    Keywords: Equity, judicial rule of equity, lawful rule of equity, justice, rule of justice, equity
  • Dr. Seyyed Abolqasem Naqibi, Hussein Jalilzadeh Makoei Pages 165-194
    This study is about the role of time and place in Ejtehad (supreme religious competence). There are different views on the influence of time and place on the Shariat decrees. The purpose of this research is to understand the interrelationship of the above two factors along with the views of the supreme religious authorities. Comparing traditional and Javaheri Ejtehad which Imam Khomeini (pbuh) has inherited reveals that the time and place factors have not been recognized the sole reference of Ejtehad. It is noteworthy that the Book and Shariat are interlinked in Shariat decrees and Ejtehad position whereas time and place are directly related to the specific decrees that is to say that through time and place the base of decrees and their specificity –internally and externally- are highlighted and dynamics. That is why that a decree on a specific subject can change with time negating or emphasizing the previous one. Therefore, time and place on a decree play their roles and not only decree.
    Keywords: time, place, variation, Ejtihad, inference, judicial opinions, percept, issue, reasons